Juni, juli, augusti...

Den sista augusti – det är väl i vårt säsongsanpassade samhälle att betrakta som den officiellt sista sommardagen, eller något sånt. Jag är dessvärre inte opåverkad av denna kollektiva uppfattning, och som bekant hade jag ju inte kommit mig för att bada en enda gång... Dags att göra något åt detta!

Tunnelbana till Hornstull, promenad ut på Långholmen, hitta ledig och någorlunda ren och fin strandplätt, av med kläderna, ut i vattnet, och så sist men icke minst sträcka sig efter kameran för att producera fotografiskt bevis för tilldragelsen.
Så nu är det på pränt: Effell hann doppa sig inom de tidsmässiga ramarna för den svenska sommaren. Och jag kan meddela att vattnet ännu är varmt.


Bildbeviset

Bildbeviset


Den där obehagliga magkänslan

Rubriken syftar framförallt på ett fågel-fisk-eller-mittemellan-tillstånd, som gör sig påmint vid terminsskiften för min del. Min oro kan vara mycket befogad, vilket ju är en oro i sig. Studievärlden har nämligen blivit mitt naturliga tillstånd och jag har glömt hur man lever det "vanliga" livet, med månadslön och regelbundna arbetstider. Så trots att skoltröttheten efter nästan sex år gör sig påmind, och fler tentor än vad hälsosamt är går åt skogen, har jag mycket svårt att tänka mig att byta ut det hela mot ett jobb.

Idag talade jag med henne i förra inlägget, och jag tror vi redde ut det viktigaste. Det var skönt.


Ibland kommer en blixt från klar himmel

Hon är en skolkamrat, en söt och charmig tjej som har lätt för att knyta kontakter. Sprallig och glad, åtminstone på ytan. Under vintern och den tidiga våren har vi pratat en hel del med varann. Sent i våras, strax innan terminen slutade och sommaren gjorde sitt intåg, gjorde hon en ansats att vilja börja umgås även utanför pluggmiljön, och vi tog långa, mysiga promenader i stan, gick på museum, fikade och pratade om alltmöjligt. Vid ett tillfälle bjöd hon hem mig och en annan gång bad hon att få följa med till min målarhörna. Hon är själv en fullfjädrad estet, ska tilläggas.
 
Sen har med tiden även en annan verklighet givit sig tillkänna. Det är ju som bekant ingen nyhet att ”bakom clownen finns en tår”, och det gäller oss alla. Gamla plågsamma minnen av en hårdhänt expojkvän (det är såpass mycket hon har förklarat) har stundom dragit ned henne under isen och in i djupa depressioner då hon stänger in sig, gråter sönder ansiktet och täcks av kliande utslag. Även detta har hänt under vår korta bekantskap, och då hon avböjt möte p.g.a sitt känslotillstånd har jag självklart respekterat detta utan att diskutera. Då hon börjat må bättre har vi såsmåningom setts igen.
För några veckor sedan då jag per SMS föreslog en promenad, avböjde hon. Med all rätt, det var/är pluggtider och det finns angelägnare saker att göra än att glida omkring i stan och förströ sig. Eftersom jag dock betraktar henne som en kompis uppfattade jag ju inte detta hennes meddelande som något sätt att bryta kontakten, så jag har vid några tillfällen försökt ringa henne igen. Dels för att också hälsa från en annan gemensam bekant och prata lite allmänt om skolstarten och sånt. Utan att få svar dock, och hon har ingen telefonsvarare. Och om hon sett mitt nummer i displayen har hon hursomhelst låtit bli att ringa tillbaka.

Så idag, efter att vi inte samtalat eller setts på åtminstone tre-fyra veckor kommer plötsligt ett SMS i min mobiltelefon: ”Hoppas det är bra med dig. Tycker du projicerar din oro på mig – alltså är din omtanke en belastning. Strunta i mig fr.o.m. nu, tack. Må väl.”

Va??! Hur ska jag uppfatta det där?! Ja, att hon tydligen inte vill ses igen begriper jag, men vad är det för en luddig förklaring hon kommer med?!
De gånger vi setts har det lika ofta varit på hennes initiativ och förslag som mitt, och hon har varit ungefär lika glad och fnissig som vanligt och inte med en min avslöjat att hon skulle uppfatta mitt sällskap som jobbigt. Så vad är det här för nånting?! ”Projicerar oro...”? Och hon ”tycker” att jag gör det. Inte ”tror” eller ”gissar” utan ”tycker”. Hon har såvitt jag minns aldrig frågat mig hur jag känner, så hur kan hon vara så säker på hur allt ligger till från min sida? Förlåt mig, men säger inte hela det där meddelandet snarast att man borde vara orolig för hur hon mår...?! Och ”Strunta i mig”? Till vilken grad då? Vi har hittills gått på samma skola, samt i en gemensam mötesgrupp vissa kvällar, har delvis fått samma bekantskapskrets och har väl ungefär samma favoritställen när vi går ut. Menar hon att jag i fortsättningen ska låtsas att jag inte känner henne, typ sätta mig lååångt ifrån henne i fikarummet, låta bli att hälsa, etc? Eller har hon tänkt vara så drastisk att hon ska hoppa av skolan och bryta med allt det där andra, enbart för att hon av någon anledning inte orkar träffa just mig?! I så fall är allt det här verkligen tragiskt! Och jag vet som sagt inte ens varför...

Nä ni kan vara helt lugna, jag tänker självklart inte skicka något krystat SMS tillbaka nu, för jag tolkar hennes ord som att hon vill vara ifred. Men att jag skulle försöka undvika henne om våra vägar korsas – no way! Skulle eventuella ansträngda känslor bli bättre av det, eller? Knappast. Jag hoppas verkligen att det här bara är något tillfälligt, och att det är reparabelt. Och om det är så att jag omedvetet har gjort nåt knäppt eller dumt så kan hon väl förklara det för mig då, öga mot öga, och inte typ bara säga upp bekantskapen med ett SMS...!  

I juni tog jag ett kort av henne som blev ganska bra. För några dagar sen målade jag ett litet porträtt utifrån bilden, och det blev hyfsat. Tanken var väl att hon skulle få teckningen om hon gillade den. Men kanske blir det aldrig av att hon får se den alls...


Sommarfinal i ångande fukt

Midnattsloppet har för mig blivit som en avslutning på sommaren. Nej, själv har jag aldrig sprungit. Men att få insupa den sydländska gatufeststämningen en sista gång innan löven gulnar betyder mycket. Och den här helgen har det, halvmulet väder till trots, varit kvalmigt varmt och fuktigt dessutom.

För en vecka sedan knöt det sig i magen på mig, då jag insåg hur kort tid det var kvar till skolstarten och att jag har flera stycken svåra omtentor att överleva redan innan dess. Pluggandet -rättare sagt, de pliktskyldiga men okoncentrerade och mycket förvirrade försöken till pluggande- fyllde mig med en förnimmelse av ödesmättnad. Om jag inte klarar tentorna får jag kanske i värsta fall inte ens läsa vidare, och något jobb kan jag troligen inte heller få eftersom jag inte har någon yrkesmässig utbildning utan bara ett flummigt hopkok av fristående humanistiska kurser i bagaget. Följdaktligen hamnar jag utanför samhällsystemet, överbliven och utan inkomst, och avlider såsmåningom i rännstenen. Ungefär så fantiserade jag.
Denna febriga "insikt" om att mitt liv hänger på att jag kan rabbla ontologiska termer och tyska 1800-talsfilosofer utantill, ger mig mer ångest än studiedisciplin, och även om ögonen följer texterna så är hjärnan inte med. Den befinner sig redan på galgbacken.

Det är då kamp-flykt-beteendet sätter in, som bekant. Och de avstickare jag under veckan gjort från studentfliten har varit värda sitt pris, bestämmer jag. Om inte annat för mitt rent mentala välbefinnande.
Särskilt förtjänar att nämnas en avslappnad såpbubble-picknick i Observatorielunden, i sällskap med the TinaSol gang. Det var ungefär där som stressen sakta började släppa. Och under veckoslutet har släktingarna från Götaland gästat oss, och jag har under så gott som en hel lördags tid guidat en av kusinerna på såväl strandfik som Midnattsloppet. Jag tror han blev väldigt nöjd med den här helgen i Stockholm, och jag kände mig nyttig.
En lördagkväll kan ju tillbringas sämre än till sambatakter och festyra på stan, trots trängseln. Först i mål på det knökfulla Midnattsloppet var f.ö. en kenyan vid namn Eliah, och det är förstås han som syns på bifogad bild här.

Tre dagar kvar. Jag kan klara det, det vet jag. Men jag får inte bli skraj igen, då går det inte. *Andas djupt* Även om det ibland känns som om jag kunde strypa den person som formulerat klyschan "Tänk positivt!", så vet jag dessvärre att han hade rätt. Jag är dålig på att tänka rätt när det gäller.

Måndag imorgon

Vinnaren firar med samba

Vinnaren firar med samba


Att tänka sig för

Det som just nu gör större rubriker på de svenska löpen än kriget i Libanon är att gamla idrottshjältarna Patrik Sjöberg och Sven Nylander åkt dit för knarkbrott. Mången höjer på ögonbrynen, eller suckar. Ännu en gång alltså, kändisar som dabbar sig.
För några år sen vände Sverige ryggen åt Ludmila Engqvist då hon plötsligt visade sig vara dopad. Särskilt pinsamt med tanke på att hon själv varit en av dem som arbetat emot fusket inom sporten. Hon föll omedelbart från idrottsstjärnehimlen, från hjältinna och förebild till billig och falsk hycklerska över en natt. Jag tyckte trots allt synd om henne, även om det hon gjort var oerhört dumt. Nu spelade det ingen roll hur mycket hon ångrade sig. Gjort är gjort.
Nu minns jag hur Patrik Sjöberg den gången satt i TV och kritiserade henne i ganska starka ordalag. Och nej, han var dock inte förvånad. Nu är det istället han själv som krashlandar offentligt – och även om han inte längre tävlar så är det nog många som tycker att en hyllad atlet borde föregå med gott exempel och veta bättre än att dra i sig kokain... Ett effektivt sätt att bli av med sina fans.

Alla gör vi dumma grejer i våra liv, även om vi ångrar det. Alla faller vi någon gång för frestelser, otillåtna genvägar och tvivelaktiga erbjudanden. Det gäller då att ha såpass koll att man åtminstone inte råkar göra något som faktiskt sabbar hela ens framtid och liv. Något man aldrig någonsin kan tvätta bort eller ställa tillrätta.
Och framför allt ska man nog akta sig för att racka ned på andras dåliga karaktär. Innan man hinner blinka blir man själv ertappad med näven i syltburken.


Dagens ungdom...!

Man tror aldrig att man själv ska bli så gammal att man börjar ondgöra sig över "dagens ungdom"... Men det blir man. Å ena sidan har ju "dagens ungdom" som bekant alltid varit mycket värre än förr, vilket ju är ämnat att ta udden av påståendet och visa att det egentligen säger mer om betraktaren än om objektet. Å andra sidan tycker jag ju att tonåringarna idag, 2000-tal, framstår som ännu slappare, mer respektlösa och likgiltiga än mina egna polare i högstadiet. Så frågan är vilket som är med verkligheten mest överensstämmande.

Lördag - det innebär att det partajats runtom i stan senaste natt. Tog en liten promenad idag, och medförde på kul en tom plastpåse för att plocka upp varje bortslängd tomburk eller petflaska som skulle råka dyka upp i min väg. Då jag avslutade promenaden vid pantmaskinen hade jag "tjänat" 7,50...! Och då hade jag ändå inte bemödat mig att avvika från stigen och plocka upp precis varenda burk jag såg, bara dem som låg nära och lättillgängligt. Plus det faktum att det vimlade av tillknycklade, sönderstampade och tillplattade burkar överallt, som inte gick att panta.
Varför är det så svårt att åtminstone medföra sina sopor till en papperskorg? Jag inbillar mig att det blivit skräpigare bara de senaste åren. Frågan är vad den här vem-bryr-sig-attityden kommer av.

Kompisen TinaSol

Kompisen TinaSol


Nu börjar det...

Sommarens sammandragningar, ödestimmen nalkas... nä alltså, jag menar inte att själva sommarn i sig är slut, men det där som är att betrakta som semestertid börjar ju obönhörligen att närma sig målgången. Snart är allvaret här igen, allt det där man inte vill tänka på, det där som gör att du vill hålla för öronen, sjunga högt och blunda... det var väl ungefär det jag och TinaSol konstaterade i måndags då vi åter slackeraktigt intog fika på stan. Min almanacka närmar sig uppslaget där stora hotfulla bokstäver förkunnar att terminen kör igång igen.
Så de senaste dagarna har jag gjort motvilliga och föga framgångsrika försök att värma upp den minnesbank som kallnat. Usch, alla de där proven jag inte klarade och som nu väntar på mig. Kommer jag att lyckas banka in kunskaperna den här gången? "Induktiv metod"... "Deduktiv metod"... "Fronesis"...  "Ontologi"... Måste man veta allt det där?

 Humöret svänger. Ibland känns det som piece of cake, för att i nästa ögonblick bli ångestfyllt och hotande. Hur gör man för att allvaret ska bli roligt?

Det blir inge bra

Självkritik kan vara konstruktivt, vid rätt tillfälle. Det kan också vara förtryckande, vid fel tillfälle. Som när man målar och det känns som om penslarna inte lyder en, när man vet vad man vill formulera men det som kommer fram ändå blir något annat.
Detta säger dock bara vad man själv tycker, det är sant... Men jag är trött på floskler som att "det ligger i betraktarens öga", för om jag har en plan vill jag ju kunna förverkliga den enligt ritningen och inte bara komma hyfsat i närheten. Det finns nämligen också en klyscha som lyder "nära skjuter ingen hare". Jag vill bli ett med det jag gör. Jag vill kunna känna det, som om redskapen växte ihop med händerna.

Imorgon börjar en ny vecka. Jag skall vakna upp till en måndag och anstränga mig att försöka se den som en start på en ny epok av möjligheter istället för som ännu ett 24-timmarspass i en krävande verklighet.