Valborgs namnsdag

Klockan är runt elva på dagen, Valborgsmässoafton. På TV visas festligheterna kring kungens 60-årsdag. På stan är det troligen redan smockat med folk som vill få en chans att vinka till honom, men jag själv sitter hemma och passar tvättmaskinerna. En mer säker och ledig tvättmorgon än denna finns knappast på bokningslistan. Valborg råkar ju i år infalla på en söndag och förlänger därmed Sveriges mest ultimata suparhelg.

Tog mig hem från innerstan med ett av de sista pendeltågen sent inatt, och att det varit långhelgens lördagkväll gick inte att ta miste på. Hela atmosfären sjöd av desperat ungdomsdekadens och tvekamp i högljuddhet. En akut fyllesjuk punktjej blev hånad och närgånget fotograferad av ett nästan lika slirigt grabbgäng på sätet bredvid. Folk brölade i sina mobiltelefoner och uttalade genomtänkta budskap i stil med: ”Ööh... HEROIIIN...!”Allt var så långt ifrån dagens prydliga studentkörer, majbrasor och tillrättalagda Te Deum i Slottskyrkan man kan komma. Två sidor av samma högtid.

Snart skall jag emellertid själv ta mig in till stan och gå på Historiska Museet med f.d. studiekamraten M. Det får bli Valborgsaktiviteten för mig. Eftersom M. varken tål trånga folksamlingar eller berusade människor är det ingen risk att det blir någon majbrasa i år. Kanske äter jag middag hos mina föräldrar dock.

Jag tror tentan igår gick bra.
En liten påhälsning i bloggen

Av mig själv - bara så ni vet att jag lever. Det är inget spännande liv just nu. Mest hektiskt. Men som vanligt har jag en tendens att sätta mig på bakhasorna och streta emot när alla måsten tränger sig på.

Det talas mycket om skatt just nu eftersom det är deklarationstider. En av dagens stora nyhetsnotiser handlar ju som ni kanske märkt om Abba-Björn och den specialapparat han haft för att behålla så mycket som möjligt av lönen, en konstruktion som Skatteverket inte gillade. Inte illa att lyckas åka på 86,9 miljoner i kvarskatt...! Själv tjänar jag så litet att det händer att ingen deklaration kommer, ens.

Imorgon har jag tenta i religionspsykologi.


Ett par skälvande dygn

Igår eftermiddag andades både jag och mina föräldrar ut av lättnad. Lillebror var verkligen på väg hem från Thailand, och han ringde till oss från Helsingfors där han skulle byta plan. Mycket hade strulat vid dagen för hemresan, så det fanns inga garantier... Reseplanen från flygbolaget hade uteblivit. Han fick böter för utgånget uppehållstillstånd. Flighten var mer än sex timmar försenad.

Nu befinner han sig dock under vår mors ömma ompysslande, och blir bortskämt nedbäddad i gästsängen. Nästan två månader var han bortrest. Och eftersom våren knappt börjat här, känner han sig en aning frusen.


Den förlorade sonen återvänder

Den förlorade sonen återvänder


Vårtecken (mina egna fotobevis)

Vårtecken (mina egna fotobevis)


Då livet återvänder

Jag har fotograferat vårblommor i mina föräldrars trädgård idag, och flera blommor har jag sett i omgivningarna. Tussilago, snödropp, uppskjutande krokusar, en nyvaken blåsippa (tror jag det var). Våren är tiden då livet återvänder, som man ibland uttrycker det.

Ikväll fick jag även en annan upplevelse av hur livet återvände. Mitt eget liv, eller åtminstone en viss del av det, fanns plötsligt tämligen oförhappandes framför mig igen.
En av de saker som jag "ärvde" då min farmor avlidit var en liten dekorationshylla i trä som liknade ett slags altarskåp. Inget märkvärdigt egentligen, en träbyggsats som förmodligen inte var så dyr. Jag minns också att farmor hade en egenhändigt målad madonna i porslin stående i den. Då jag övertog den (hyllan alltså) målade jag om den i något slags improviserad antikstil, och målade svart inne i själva "portalen" för att skapa ett djup i den. Men jag hittade aldrig något riktigt bra användningsområde för den sedan, trots att jag har en uppsjö av andra religiöst präglade prydnadsting. Länge stod ett 3D-vykort föreställande ett svävande kors i den lilla hyllan. Jag hade helt enkelt inget som passade bättre, tyckte jag.

Nyligen flyttade jag, som bekant. Då genomgick jag en sådan där liten städfas, då jag obarmhärtigt gjorde mig av med en del sådant som jag anade att jag ändå aldrig skulle använda igen. Det är något av en kill-your-darlings-process, för att använda konstnärsspråk - man måste behärska sin materialistiska sida, lära sig att skiljas från sådant som egentligen inte har något riktigt värde för en, ungefär. Och bl.a. åkte den lilla prydnadshyllan ner i säcken med saker som skulle kånkas iväg till välgörenhetsinrättningen. Även vykortet hamnade där.

Så ikväll, passerar Effell av en händelse Myrornas butik på Götgatan efter stängningsdags. Där, i skyltfönstret, hänger farmors och min gamla prydnadshylla! Och gissa vad? De har ställt just det där vykortet i den också!
Ja, visst kändes det ganska kluvet på något sätt. En del av mitt liv hade plötsligt återvänt till mig för ett kort ögonblick. Våren - tiden då livet återvänder, var det så? Jag har en gång färglagt och försökt pynta upp den där saken, och uppenbarligen gjorde jag det ganska bra, eftersom den t.o.m. hamnar i skyltfönstret. Men då jag stoppade den i påsen för "bortskänkes" var det trots allt med något slags förhoppning om att aldrig behöva se den igen. Att slippa få personliga minnen tillbaka. Nu hänger den där, svart på vitt, i ett skyltfönster jag ganska ofta passerar. Den dag den försvunnit betyder det alltså att den köpts av någon, för en summa som inte jag har bestämt. Att den hamnat hemma hos någon jag inte har en aning om vem det är. Någon som inte har en aning om vem jag är eller vem min farmor var, någon som inte vet att den faktiskt inte sett ut exakt sådär ända från början.

Och precis så är det ju också med alla saker som jag själv köpt på second hand. Jag har ju ingen aning om deras historia. Tanken svindlar. Jag har alltså andra anonyma familjers liv och minnen stående i mina bokhyllor. Minnen som folk avsagt sig och givit upp, men vilka jag ändå kommer på mig med att känna en nästan lite motvillig vördnad inför.

Nya soffan

Nya soffan


De mobbar mig! Det är personligt!

De mobbar mig! Det är personligt!


Att avstå det gôttaste

Tänk om man skulle komma i form till sommarn? Och tänka kan man ju alltid. Att göra är en helt annan sak, som alla vet.
Jag var t.ex. för några veckor sen verkligen tänd på att ta det här årets fasta på allvar, men hade i slutänden inte karaktär. Det rann ut i sanden redan första dagen, i samma ögonblick som förmiddagsfikat rann ned genom matstrupen. Och jag hade nog blivit galen och kravlat som en gecko på väggarna om jag verkligen hade tvingat mig till att avstå från kaffe, fikaraster, stekt snabbmat, läsk, eftermiddagstupplurer...

Ibland känns det som om det skulle ta ganska lång tid att lägga om mina vanor gradvis. Det här med matvanor är väl kanske det som får värst konsekvenser i längden. Inte för att det är allvarligt i mitt fall, men rent estetiskt retar jag mig redan på åsynen av mig själv i morgontoalettens spegel. Åldern spelar in, med tanke på att jag faktiskt var skrämmande mager en gång i tiden.
Norska dansbandet Ole Ivars tycks veta precis hur det är:

Jeg elsker livets goder
Og er litt for glad i mat
Jeg burde vel mosjonert litt
Men jeg er nok litt for lat
Og med litt for mange kilo
Blir jeg ganske ofte lei
For samma hvem jeg treffer så skal dem fortelle meg:

”Nei - så tjukk du har blitt
Ja du har pina deg lagt på deg gitt
Også du som var tynn som ei høvelflis
Nå har du blitt feit som en julegris
Nei - så tjukk du har blitt
Nå må du pina deg slanke deg litt
Har du det bra
Åssen står det til
Det var lenge siden sist”

Den optimistiska illusionen är skön. Man sätter ständigt upp ett nytt mål. Sommarn... Då minsann! Då ska jag vara en strandhunk med svällande biceps. Men det krävs ju lite sund motivation också, annars kommer man aldrig dit. Och inga dåliga ursäkter för att slippa.


Kaffet slut

Kaffet slut