Ungkarlslya med omodern bakgrundsmusik

Torsdag förmiddag, och jag är i vanlig ordning oförbätterligt overksam, eftersom jag är ledig. Har rotat fram ett gammalt kassettband, nåt såntdär egenhändigt hopsamlat musikpotpurri med påskriften ”Blandat 1990-tal”, och låter det rulla i stereon medan jag nördar framför dataskärmen.

Robert Miles: Fable

Här behöver diskas och städas, vattnas blommor och torkas golv, och klockan är redan lunchtid. Fattar inte att jag som är född morgonpigg har börjat sova så länge. Saker och göromål staplas i underminerade och alltmer svårbalanserade högar.

Zucchero: My love

Att halvhjärtat försöka göra allt på samma gång samtidigt som man dessutom spelar dataspel, är dömt att misslyckas. Spelet är det som hela tiden får överhanden. Kaffet kallnar, liksom diskvattnet.

Deep Blue Something: Breakfast at Tiffany’s

Såhärdags ligger folk redan på badstranden eller promenerar längs Norrmälarstrand ätandes strutglass. Jag sitter inomhus och känner damm och brödsmulor mot underarmarna då jag lutar dem mot bordsskivan.

Backstreet Boys: Get down

En tvättid måste jag förresten ordna också... ska det vara så himla svårt, det är ju bara att gå ner i källarn och skriva upp sig! Jo, det är svårt, för först måste jag i så fall ta på mig kläder, och så behöver jag ju ha almanackan med mig, och i vilken väska ligger den nudå...?

Los del Rio: Macarena

Det där nya strykjärnet, som jag inte tagit mig tid att lära mig hur det funkar än... det är ju ett berg med förra omgångens tvätt där runt brädan, så inte undra på att garderoben sinar. Tur att jag bara behöver kalsonger när jag är ensam hemma.

Right said Fred: Everybody loves me

Det är beslutsångest. Ska jag städa eller ta vara på sommardagen eller plugga. Jag kan inte plugga innan jag har städat. Men jag kan fly från alltihop genom att gå ut istället. Fast ids jag gå till stranden? Ska jag visa min pösmage där bland alla spänniga raggare och bikinibejbs? Det är tryggare att gå och fika.

Ten Sharp: You

Jag kastade bort en halv påse mögligt bröd imorse, och smöret tog ju slut igår, så jag fick använda mjukost till frukosten imorse. Tomaterna börjar tryta. Kaffe har jag i alla fall så det räcker, och det är ju tur. Kanske förresten borde tömma den där skurhinken som står kvar sen förra städningen och som jag snubblar på i toadörren flera gånger om dagen.

Maggie Reilly: Everytime we touch
 
Mor ringer och frågar hur mycket pengar jag har och om det är något hon skall handla åt mig när hon går till affären. Det känns som hon känner mig lite för väl... Hmm, klockan är snart två.

Bandet slut.

Noll koll på riksangelägenheterna

Fotbolls-VM är väl slut nu för längesen? Hur gick det då? Måste tyvärr erkänna att jag hänger med väldigt dåligt i de där idrottsliga sammanhangen. Före terminsslutet, då sommaren stod för dörren, promenerade jag längs Drottninggatan med en bekant som frågade mig om mina eventuella ferieplaner, och jag sade att jag inte hade nåt särskilt planerat alls.

"Så då blir det ju i alla fall VM på TV då?!"
" (Är det VM i sommar??) Öh, njaae... Jag vet inte, jag är egentligen inte så intresserad..."
"Nämen... nu får du faktiskt ta och skärpa dig!"

Jag vet, jag antar att jag borde väl faktiskt nån gång börja bry mig om de här livsavgörande tingen, de bestående värdena här i livet. Varför jagar jag futtigheter som kärleken, lyckan eller att bli en rättfärdig och god människa, då det faktiskt finns semifinaler att bevaka och prispallar som nationens hjältar måste hejas fram till? Hur kan jag vara en sån egotrippad landsförrädare att jag hellre ser på solnedgången från en strandklippa vid Mälaren än brölar tillsammans med supportrarna framför storbildsskärmen på Sports Bar?! Det är ju skandal, eller hur?
Precis som många av nämnda supportrar har jag ölmage, taskig kondis och gillar potatischips. De utseendemässiga och konstitutionella likheterna må vara stora. Det jag dock inte klarar av att dela med dem är själva övertygelsen om något slags egen förträfflighet... Jag menar, på något sätt känns det som en livslögn och ett önsketänkande att, då idrottsatleterna på TV fullgjort sitt hjältedåd, utropa något i stil med: "Vi vann!!"

För på något sätt är det väl ändå så, att så länge jag inte är beredd att själv dra på mig joggingdojjorna och lära mig dribbla en boll, så heter det faktiskt: "De vann". Eller?

Effell kollar på VM

Effell kollar på VM


Det blev sent inatt...

Ja, nu tänker ni kanske att jag ska berätta om en blöt fredag-/lördagsnatt... och det ska jag. Men inte för egen del. Kring tolvslaget satt jag själv på det halvsunkiga, dygnet-runt-öppna fiket vid Gullmarsplan och tog en kaffe med chokladboll i väntan på bussen hem, inget mer. Det var först då jag kom hem som det brakade lös - alldeles utanför huset.

Där får jag än en gång äta upp att jag lakoniskt påstått att det aldrig händer något i lilla fucking Örby, den okända medelklassförorten som är så liten att den inte ens har en bankomat. För några få år sedan blev en kille (medlem av något halvkänt gangstergäng tydligen) ihjälskjuten med k-pist inne på en videobutik i grannskapet. För bara några veckor sedan skedde biljakt och skottlossning i samma område, med avspärrningar och stort polispådrag som följd. Häromnatten hörde jag ytterligare en biljakt, polisbilar inblandade, vråla förbi utanför fönstren... och så inatt var det återigen stökigt, om än mindre dramatiskt.
Ett högljutt föräldrafritt party i ett av grannhusen höll som bäst på att upplösas på småtimmarna, och de tonåriga - eller möjligen 20-åriga - gästerna började klickvis uppsöka busshållplatsen på gatan här utanför. Eftersom jag hade balkongdörren öppen fick jag mig en lärorik och fullspäckad lektion i rådande ungdomskultur, åtminstone vad beträffar språket... Det var inte direkt så att de ansträngde sig att tala lågmält.

Jag skulle förmodligen bara låta som en sur gammal moralkärring om jag försökte beskriva den torftiga och testosteronstinna ordväxlingen därnere på gatan, men ni är säkert tillräckligt livserfarna för att kunna föreställa er. Bättre blev det ju inte heller av att några bussar aldrig dök upp, och det balla men trötta folket blev sittande där de var, oförmögna att enas om hur de skulle komma därifrån.
Allteftersom fler kom droppande blev det uppenbart att alla på festen inte varit sams, och fiendskapen och paktbildningarna låg i luften. Värdinnan själv kom plötsligt stormande och började aggressivt attackera en av killarna, som tydligen sabbat hennes party på något vis. En knubbig, mörkhyad tjej försökte tålmodigt att gå emellan och medla, men fick slutligen ge upp och förföljdes en bra stund efteråt av rasistiska glåpord från delar av hopen.   

Även denna gång fick polisen rycka ut. Ett par patrullbilar bromsade in, och konstaplarna förhörde sig om vad som pågick. Vid det laget hade f.ö. även ett par av mina grannar dykt upp på scenen för att försöka få gänget att avlägsna sig med sitt oväsen. Surt upplöstes manifestationen, och folk lommade iväg muttrandes om "snutjävlar" och liknande.

Men än var det inte slut. Då den sista överförfriskade klungan lämnade partyt var den upprörda värdinnan dem i hasorna. En av killarna (möjligen en släkting eller expojkvän till henne) hade haft två yngre kvinnliga kusiner med sig till festen, förstod jag av vad som hojtades. Dessa kusiner var tydligen främmande i trakten och skulle sova över, och eftersom de var omyndiga var han ansvarig för dem. Icke desto mindre tänkte han nu glida iväg i natten tillsammans med sina polare, och värdinnan bannade honom för hans likgiltighet och försökte få honom att komma på bättre tankar. Övertalningskampanjen misslyckades, och de tre tjejerna, värdinnan och "kusinerna" blev uppgivet sittande på hållplatsbänken med hängande huvuden, innan de till slut drog sig tillbaka till lägenheten för att röja upp på slagfältet och komma i säng.

På morgonen idag hade jag sällskap på busshållplatsen av just samma tre unga damer. Där de trötta satt och åt sina nyinköpta sallader från Vivo och medelst mobilsamtal försökte lokalisera vart den där manlige kusinen blivit av under natten, var de så lyckligt ovetande om hur mycket den där orakade snubben som stod intill dem, redan visste om deras liv... En rätt fascinerande känsla egentligen.


Effells balkonglåda

Effells balkonglåda


Är det över nu? Är det så här det känns?

Jag bad till vår Herre, med ungefär dessa ord: ”Gode Gud, hjälp mig att göra det här! Låt mig inte behöva prövas över min förmåga. Och befria mig från all fåfänga och stolthet som kan förstöra alltihop. Jag vill vara helt ärlig i mitt uppsåt! Amen.”
Såhär efteråt kan det kännas som om hjälpen kom, fastän det inte alls tedde sig så som jag hade trott. När blir det någonsin som man väntat sig i sådana här oförutsägbara situationer?! Varför kan inte förnuft och känsla gå hand i hand oftare, istället för att råka i konflikt?

Vi har känt varandra i flera år, åtminstone sedan 2002. Hon var från början bara en av flera attraktiva tjejer i den högskoleklassen, men någon gång efter nyåret -04 blev det på något sätt hon som strålade allra klarast och gjorde avtryck i mitt hjärta. Det ytliga intresset övergick i ren, personlig kärlek och jag var slutligen tvungen att bekänna det. Hon och de andra närmaste kompisarna har alltså länge vetat om det, men det har ju inte funnits något att göra åt saken. Och sedan en tid tillbaka har jag med sorg känt att jag kanske måste bryta kontakten helt. Det gör alldeles för ont efter varje gång vi träffats, en förlamande känsla som kan hålla i sig i dagar.

Så igår, då gänget skulle träffas igen, hade jag redan bestämt mig. Men hur säger man en sådan sak? En oro och en ekande tomhet sprider sig nu i kroppen. Verkligheten har väl sakta börjat sjunka in, och det är på tiden, med tanke på att snart ett dygn passerat.
11 / 3 2004 – 12 / 7 2006. Är detta alltså två ödesdatum med en fullständigt bortkastad tid däremellan? Det vill jag inte, det skriker i mig i protest! Det måste finnas någon mening med hela eländet, och måtte den inte dröja för länge med att visa sig. Som jag våndades då jag närmade mig den överenskomna mötesplatsen, jag nästan vacklade. Mer än 24 timmar hade det då gnagt i mig: ”Nu eller aldrig, jag måste avsluta det här om jag nånsin ska kunna få någon ro.” Magknip, ångest, föraningar. I andanom hade jag naturligtvis målat upp rena skräckscenarion om hur jag skulle bryta ihop och gråta hejdlöst, hålla smäktande, patetiska tal och bete mig som någon tragisk riddare. Hur de andra, och i synnerhet Hon, skulle ta mina ord personligt och tycka att jag var en självupptagen martyr som försökte ge dem dåligt samvete. Men då jag slutligen drog efter andan och äntligen förkunnade mitt dystra besked, var det snarare under inflytande av en sådan där surrealistisk känsla av overklighet som man ibland kan drabbas av. Orden kom sakligt, om än en aning stapplande, och vännerna verkade ärligt talat inte precis chockade heller. Jämfört med mina fantasier innan kändes detta både som en djup lättnad och platt fall på samma gång. Ingen som helst dramatik, på sin höjd några överraskat höjda ögonbryn. Jag tyckte rentav att Hon själv mest såg trött ut då hon tyst gick och tittade i marken efter att jag sagt som det var. Eller visste hon bara inte vad hon skulle säga?
Vänligt förklarade de andra för mig att jag såklart var välkommen tillbaka då jag kände mig mogen för det. I efterhand grämer det mig att det hela gick så fort, och att så mycket aldrig blev sagt. Halvtaskiga avsked förvandlas som bekant till långvariga och svårutplånliga skavsår.

Nu först sitter tårklumpen i halsen. Nu kan jag inte längre värja mig mot vetskapen att det jag gjort kommer att ha något slags avgörande betydelse. Jag kan ha sett Henne för sista gången på länge, för jag vill verkligen inte komma krypande tillbaks nu med svansen mellan benen och göra avbön. Det vore fullständigt bortkastat såvitt jag kan se. Men jag saknar henne redan. Leendet, den milda rösten, gesterna, alla hennes kreativa infall och tålmodiga engagemang. Nu måste jag vänja mig vid att inte se och höra henne längre, vänja mig vid att hon inte finns i närheten. Mina böner får då istället lyda: ”Gode Gud, bevara henne och låt livet vara gott mot henne. Amen.”


Onsdag blir en kärleksödets dag...

”Men vadå, du är väl inte kär i henne fortfarande?” Helenas röst andas nästan förvåning. Och innerst plågsamt medveten om hur usel jag är på att hantera mina egna problem kan jag bara besväras av frågans relevans.
”Jo alltså... nej... men varje gång vi ses igen, så kommer ju alla känslorna tillbaka!”
”Men hallå, jag har ju sagt att du måste sluta träffa henne! Det där kommer aldrig att funka!”

Helena har helt rätt, det är det som är det värsta. Jag har satt en ära i att kunna vara kompis med K. trots att hon är min senaste seriösa (och obesvarade) kärlek. Jag ville bevisa att det skulle gå, att man inte måste säga upp bekantskapen i en sådan situation. Men jag har haft fel. Hela tiden.
Vi umgås delvis i samma gäng och brukar därför ses någon gång i månaden, och jag har jobbat på att allt ska funka, att hon inte ska ha några ”problem” med mig. Men jag har för längesen förlorat slaget. Kanske har jag verkligen lyckats upprätthålla en någorlunda professionell fasad utåt, det hoppas jag i alla fall. Men det som rör sig inuti mig efter varje möte håller stundom på att slita mig i stycken. Att behöva se henne och påminnas; att med jämna mellanrum konfronteras med den som jag betraktar som jordens mest underbara varelse, men som aldrig någonsin kommer att bli min. Sedan kommer grubblet, följt av den nattsvarta bitterheten. Alla dessa malande minnesbilder som jagar mig som vålnader från förr, alla bekräftelser jag genom livet fått på hur skrämmande oattraktiv jag är och vetskapen om att jag är dömd till ett evigt singelskap mot min vilja. All äkta kärlek jag burit i åratal till alls ingen nytta.

Imorgonkväll ska ”gänget” träffas igen, och jag förbereder mig mentalt på att förklara för dem att jag nu drar mig ur. Jag orkar inte längre, och det är inte värt lidandet för min del. Att sluta träffa henne innebär nog dessvärre att sluta träffa dem allihop. Jag tror dock att de kommer att ha minst lika roligt utan mig, så mitt avsked kommer förmodligen inte att lämna något bestående ärr i gruppen.

Kommer jag att ångra mig? Ja självklart. Sån är jag, eftersom jag envist vill tro att varje vägval bär på sina chanser, och väljer man det ena så missar man något annat istället. Jag tror inte alls att jag kommer att känna lättnad eller tillfredsställelse efteråt. Jag kommer att stånga pannan mot väggen och tycka att det är det mest idiotiska jag gjort i mitt liv, och separationsångestens demoner, dessa mina envisa följeslagare sedan barndomen, kommer att utslunga sitt anathema över att jag slösar bort vänskap, att jag fegt vänder folk ryggen.
Men problemet är att stannar jag kvar, så kommer jag ju likväl att stångas med väggen och tycka att jag är ett pucko som aldrig lär mig av mina misstag.


Min goda statistik

Om man vore helt "normal", alltså helt 100% genomsnittlig, betyder det att man alltid skulle har "rätt" svar i alla statistiska undersökningar? Och att man skulle ha exakt den ekonomin att man hade råd att nappa på alla de vanligaste erbjudandena?
Överallt, i vartenda gathörn på stan, är de, folket med pärmarna och logotyperna. Påfluget och efterhängset antastar de dig i förhoppning att du ska ha både tid och pengar över. Jag försöker gå omvägar, jag försöker undvika ögonkontakt, men förgäves.
-”Heej, ringer du med Comviq? Just nu har vi...”
-”Ursäkta, har du hört talas om Amnesty?”
-”Hello, do you speak English? I attend the international school of …”
Förresten går ju telefonen varm också. Borde jag verkligen inte tacka ja till att få SvD gratis på prov i ett halvår? Kanske är det bättre att ringa med Glocalnet? Och ja, jag har ju visserligen för längesen slutat prenumerera både på MrMusic och på Front’s kalsonger, men nu har de ju förbättrat sig, så varför inte försöka igen? Därför att det är onödiga utgifter.

Visst, många av de här sakerna handlar ju om välgörenhet. Jag var själv med i Världsnaturfonden i många år när jag var yngre, men slutade motvilligt av ekonomiska skäl. Jag har varit s.k. månadsgivare åt både Amnesty och Hjärt- & lungfonden, men tvingats avstå även från det då jag fått mitt finansiella facit i hand. Precis som alla andra blir jag således småirriterad då de stackars provisionsarbetande värvarna jagar mig såväl på gatan som i telefon.
”Hej, ursäkta, får jag stjäla en minut av din t...”
”Jag har inte råd!”

Något mer välvilligt ställer jag i så fall upp på statistiska marknadsundersökningar, då de åtminstone inte kostar pengar (för mig). Emellertid stupar det ofta på att det redan vid inledningsfrågorna visar sig att jag faller utanför den på förhand givna ramen.
-”Nähä, så du har inga barn...?! Ja, jag är ledsen men då tar nog intervjun slut här, för du är inte rätt målgrupp...”
-”Du har studentekonomi alltså? Och inget fast jobb. Ja, då kanske det här med pensionssparandet inte är riktigt aktuellt...”
När man någon gång hamnar i en intervju av mer allmänt slag, kan frågorna likväl vara svåra att ge ett vettigt svar på, helt enkelt därför att de rör sådant jag faktiskt inte funderar över särskilt ofta.
-”Hur tror du att Sveriges ekonomi ser ut om ett år?”
-”Tror du att korruptionen är hög eller låg i Litauen?”
Och vissa frågor vill man helst undvika att svara på alls.
”Vad är det konstigaste du förvarar i din garderob?” (Hmm, det nästan hörs att hon älskar att få ställa just den frågan) Helt osökt glider nu tankarna till den prydnadskopia av ett amerikanskt armégevär från inbördeskriget som förmodligen står nånstans längst inne i hörnet. Jag ids verkligen inte förklara alla detaljerna, men jag vill ju knappast dra kortversionen heller. I dessa tider, då psykotiska hemvärnsmän lemlästar både sig själva och andra med vapen de har hemma, törs man då berätta att man har ett gevär i garderoben?! Hon lär väl ringa polisen direkt. Desperat grunnar jag istället på vad som kan vara det näst konstigaste jag har, och minns den snidade käppen från Ryssland som jag en gång fått av Pappa.
”Eh... en käpp.”

Jag vill ha ett skelett, som jag kan knöla in där. Tills nästa gång jag får frågan.

Älvsjö, natten Fredag/Lördag

Älvsjö, natten Fredag/Lördag