Uppskjutna möten

Att plugget kommer igång igen är skönt. Enda problemet är att det såhär i början, då schema-förvirring råder, krockar med annat inplanerat. Jag har inte träffat min samtalsterapeut på länge, och den senast bokade träffen fick också ställas in p.g.a. skolstarten. Nu finns risk att även nästa tänkta möte måste avbokas, eftersom det ligger på samma dag som en viktig kursstart. Det gör mig rastlös i sinnet... Jag vill ha min terapi! Vad den nu är värd, men ändå.
Känns som om jag kanske fegt måste kapitulera inför den tänkta medicinavvänjningen. Jag slutade helt ta mina tabletter i våras, och tanken var väl att jag nu skulle klara mig utan dem, komma tillbaka till ett "normalt" liv igen, liksom. Blev det så? Njae. Det blev sakta men säkert precis tvärtom. Den här våren och sommaren har varit ett känslomässigt bottenapp. Jag mår generellt inte bra. Så frågan är om jag ändå inte ska ha en medicinsk livlina där...?

Kan man klara sig helt utan psykofarmakan är ju det det allra bästa. Men nu är det till och med så att sjyssta och kloka vänner och anhöriga börjar luta åt att jag behöver en stabiliserande faktor, och att det kanske var dumt att jag slutade äta tabletterna... Och det känns svagt, men jag är beredd att hålla med dem. Kanske är det bara en slump att senaste månaderna blev jobbiga, kanske inte. Dock sammanfaller problemen ganska väl tidsmässigt med den period jag varit utan medicinen, och det oroar mig lite.  


Se så sjuk jag är

Se s? sjuk jag ?

Sofo

Lite stockholmiana här nu. Visste du om att den trendiga, shoppingvänliga och specialbutikstäta delen av Södermalm som ligger söder om Folkungagatan (och öster om Götgatan, gissar jag) sedan några år brukar kallas Sofo? Om inte, det är inget att skämmas för. Jag tror rätt många stockholmare själva har missat denna delvis konstruerade stadsdel.
Min f.d. jobbarkompis Maria, som är just en av dem som sällan satt sin fot i området ifråga, anlitade mig för personlig guidning i Sofo idag. Och hon blev som väntat eld och lågor över utbudet. Shoppingmänniska som hon är hann vi knappt mer än trettio meter mellan varje ställe hon ville undersöka närmare, kändes det som. Så lyckat blev det.

Vilken helg förresten...! Jag är sällan sådär heltidsupptagen, men nu var det verkligen mycket som hände. Och jag tror att det var bra för mig. Mindre tid till att nojja och grubbla. En av höjdpunkterna var en middagsbjudning hos kompisen Peter i Huvudsta; rejält med allmöjlig vällagad gourmetmat fick jag i mig där. Det var plötsligt som om jag inte sett föda på länge, trots att jag vid ett barnkalas några timmar tidigare satt i mig både prinsesstårta, fikabröd och varmkorv.
Kroppen kanske försöker ta igen...? Jag har faktiskt gått ned i vikt under sommaren, p.g.a. psykiskt stress och därav bristande matlust. En av kusinerna som besökte stan i helgen till och med påpekade det vid åsynen av mig, så uppenbarligen ser jag redan annorlunda ut än för bara något halvår sedan.

Terminsstart på gång, och frälsning i Globen.

Nästa vecka kör plugget igång igen. Är det skönt eller jobbigt då, tycker Effell? Är det befrielse eller plåga då kvarnarna drar igång igen?
Helt ärligt, jag vet inte! Jag vet, efter den här sommaren, inte riktigt hur jag mår eller vad jag vill med någonting längre. Men det står ganska klart att jag nog sammantaget hade mått bättre av att jobba och vara sysselsatt, istället för frivilligt "ledig" de här månaderna. Detta oavbrutna kretslopp av livsgrubbel, samvetskval, ångest  och ny begynnande olycklig kärlek har sugit en hel del must ur mig, och allt hade kanske tagit helt andra vändningar om jag åtminstone inte haft tid att tänka så mycket.

Jag har ju skrivit en del om festivaler och sånt. Efter senaste helgen känns det nu lite som att fyrverkerierna tystnat över Stockholm. Fast allt är inte över. Ikväll ska jag ut till Huddinge och bese något slags Ted Gärdestad-afton... Mycket mer än så vet jag inte, jag får väl berätta mer sen. Och nu till helgen är det visst Tjejmilen.

Södermalmskyrkan, tillhörig den s.k. Trosrörelsen, har ägnat senaste veckorna åt att föra ut det kristna evangeliet till folk, och nu på fredag kväll utmynnar detta i ett stort förbönsmöte i självaste Globen, med fritt inträde. Uppenbarligen har frälsningskampanjen gått bra, för de räknar alltså med tusentals deltagare och besökare.
Om jag själv ska dit är dock tveksamt. Jag har nosat lite på denna typ av stormötes-evangelisation förr, och har inte fastnat för den, även om den kanske kan vara perfekt för någon annan. Dessutom är risken stor att jag är upptagen med att umgås med tillrest släkt någon gång den kvällen. De kommer med anledning av Tjejmilen, som min enda kvinnliga kusin skall deltaga i.


Midnattsloppet; prisutdelning

Midnattsloppet; prisutdelning

Nej, sommaren ska inte vara helslut, tycker jag.

Midnattsloppet med all sin folkfest och latinska sambahetta brukar kännas lite som en avslutning på sommaren... Jag har säkert sagt det förr. Det är bara för att det liksom är ett av de där sista stora evenemangen. Och i år hade själva maran ca 17 000 deltagare...! Det ökar visst för varje år.
Då det började dra ihop sig för målgång kapade jag åt mig en perfekt första-parketts-utkiksplats vid Mariatorget, precis där upploppet på Hornsgatan börjar. Där är ju också av tradition en scen med flåshurtig peptalk-värd uppställd, vilket bidrar till stämningen.

Dessförinnan på dagen hade jag fått akut-utrycka som barnvakt i några timmar, och jag hann även få mig både en katolsk gudstjänst och en vegetarisk måltid med halloumi. Gott. Jag åt med fingrarna, för jag iddes inte resa mig och gå och hämta bestick, som anständigt folk. Sådär blir man då man börjar bli stammis på nåt ställe. Man känner sig lite alltför hemma, på något sätt. 
En rätt späckad och händelserik dag med andra ord, och det var väl medvetet som jag undvek att åka hem "emellan"... Det är tråkigt att erkänna, men jag har inte riktigt fått in trivseln här. Den här lägenheten har fortfarande inte blivit tillräckligt Hemma för mig, och kanske beror det på att jag haft mycket annat småjobbigt i huvudet under samma tidsperiod.

 

Från nedan nämnda Buddhist-ceremoni

Från nedan nämnda Buddhist-ceremoni

Ett visst mått av livsstress

Ni vet, viljan att hinna allt. Att inte missa något. Under kommande veckan är det mycket som händer i Stockholm. Det är kulturfestival, och filmfestival, och såsmåningom är det väl midnattsloppet också. Utomhusbio på kvällarna i Tantolunden, och parkteatern, och annat i evenemangsväg... Ska jag se något av allt det där? Och i så fall vad, och tillsammans med vem/vilka? Tänk om två roliga saker händer samma kväll, vilket ska jag välja...?
Och samtidigt - om jag vänder mig om i ytterdörren och tittar tillbaka på min egen byk, så ser jag ju att jag har tillräckligt att ombesörja och städa upp bara i mitt eget liv. Såntdär som jag snarast flyr ifrån, med allt mitt minglande och jagande efter kortsiktiga upplevelser.

Igår, lördag, besökte jag och kamraten M. etnografiska museet och den vandringsutställning av buddhistiska reliker som just denna helgen befunnit sig här. Det är nästan mer av en religiös än en vetenskaplig tillställning; relikerna skall tydligen, efter att de gjort sitt tåg över världen med fromma buddhister i följe, muras in i en staty som håller på att byggas någonstans i Asien. Jag minns inte detaljerna nu. Men fint var det.

Och som en tung skugga över hela denna sommar har mina personliga grubblerier kring rätt och fel hängt, det har nog ingen som umgåtts mera tätt med mig kunnat missa. Tyvärr. Jag vill som individ forma och möblera mitt liv, men är samtidigt rädd för att göra det på någons bekostnad om jag tänker alltför mycket på mig själv. Det mänskliga och det andliga strider i mig, och varje gång det mänskliga vinner känner jag samvetskval över att jag kan låta känslor som egoism eller aversion styra mina val och handlingar. Jag tänker samtidigt för mycket i förväg, troligen. Målar upp skräckscenarion för mig själv, där jag tänker: "Sådär vill jag inte att det ska bli, det skulle jag inte orka med!", och så fegar jag och går en genväg, vilket innebär att jag kanske inte är så öppen och generös och kärleksfull emot folk som jag borde vara.

Nå, imorgon ska jag besöka en närliggande församlingslokal och samtala med en präst jag inte träffat på flera år; vi talades vid på telefon häromdagen. Till viss del kan man säga att det är en vädjan från min sida om att få ett engagemang, att få delta och hjälpa till. Kanske kan det bidra till att få rätsida på mig, över tid. Jag har nog helt enkelt för mycket tid att tänka ibland.